Dulce de leche Cheesecake

14:20


Najobľúbenejší koláčik mojej sestry je práve karamelový cheesecake, no jeho postup prípravy je dosť komplikovaný. Napadlo mi, že si to môžem zjednodušiť pridaním karamelového Salka, no v konečnom dôsledku celá príprava bola ešte komplikovanejšia, keďže som opäť raz experimentovala :) Je veľmi jemný a na jazyku sa skoro rozplýva.. Niečo neskutočné. Určite sa zaň nemusíte hanbiť pred žiadnou návštevou,

Krusta:
  • 175g špaldová celozrnná hladká múka
  • 90g studené maslo
  • 1ks vajce
  • štipka soli
  • 30g práškový cukor
  • 1PL med
Plnka:
  • 500g krémový syr (Philladephia, Lučina, ..)
  • 200g kyslá smotana
  • 200g karamelové Salko
  • 4ks vajce
  • 100g trstinový cukor
  • 1ČL vanilkový extrakt
  • 50ml Baileys (ja som použila domáce)
Karamelová poleva:
  • 100g trstinový cukor
  • 50g karamelové Salko
  • 50g Salko
  • 20g maslo
  • 20ml Baileys
  • 170ml šľahačková smotana
Najprv si pripravíme cesto na krustu, Všetky suroviny spolu rukami zmiešame a vypracujeme cesto, ktoré vložíme na 30 minút do chladničky. Formu, s priemerom 24 cm si vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru nastavíme na 180 stupňov. Cesto som vložila do formy a len prstami a lyžicou poroztláčala aj na boky ale asi by mi to šlo lepšie keby som si ho klasicky vyvaľkala na tenký plat a následne vložila do formy, no neviem skúsim to nabudúce takto. Krustu pečieme 10 minút. Zatiaľ si pripravíme plnku tak, že všetky suroviny dáme do misky a poriadne to premiešame. Krustu po upečení vyberieme a nalejeme na ňu cheesecakovú plnku. Pečieme 15 minút na 180 stupňoch, 25 minút na 150 stupňoch a 20 minút na 110 stupňoch. Cheesecake vyberieme a necháme ho vychladnúť a stuhnúť aspoň dve hodiny. Potom si pripravíme polevu: cukor roztopíme aby v ňom neboli žiadne cukrové hrudky, pridáme smotanu (v tomto kroku buďte obzvlášť pozorný, pôjde to ťažko) a tak isto miešame , kým nezmiznú posledné hrbolčeky. Pridáme maslo, obe Salká, Baileys a opatrne miešame. Stiahneme z plynu a necháme vychladnúť na chladnom mieste (ja to dávam stále na kachličky na zem). Po 30 minútach už dosť stuhol tak ho len jemne zahrejeme aby sa s ním dalo pracovať a pomaly ho roztierame po koláčiku. Ideálne by bolo keby ste ho nechali tuhnúť cez noc, pretože kým sa chute prepoja trvá to niekedy aj zopár hodín. Koláčik som ozdobila nasucho opraženými lieskovcami, ktoré chuť len pozdvihli :)


  • Share:

You Might Also Like

0 komentárov

Malinové tartaletky

Vždy ma zaujmú mini zákusky a inak tomu nebolo ani teraz :) Premýšľala som nad cupcake-ami, pralinkami alebo tartaletkami a pre dnes vyhrali...