Tento smotanový cheesecake som sa chystala napiecť už dlhšiu dobu, no stále som to z nejakého dôvodu odložila. Konečne sa mi podarilo ho upiecť a výsledok fakt stojí zato :) Môžte ho doplniť rôznym ovocím, čokoládkou alebo len kávou či čajom. Jemný smotanový krém obohatený o vanilkový extrakt a prenikavá chuť masla zo sušienkovej crusty.
Krusta:
- 200g maslové sušienky
- 80g maslo
- 400g cremecheese
- 250g nízkotučný tvaroh
- 5ks vajce
- 200g trstinový cukor
- 2 ČL vanilkový extrakt
- 75ml šľahačková smotana
- 2PL hladká múka
- 3PL citrónová šťava
- 200g kyslá smotana
Vrchná vrstva:
- 300g kyslá smotana
- 40g med
Rúru si nahrejeme na 180 stupňov a formu s priemerom 24cm vystelieme papierom aj po bokoch. Sušienky rozmixujeme a spolu ich premiešame s rozpusteným maslom. Zmes vysypeme do formy a popritláčame ju na dno (môžte aj so spodnou časťou pohára). Zatiaľ ju odložíme do chladničky. Do kuchynského robota vložíme všetky ingrediencie okrem vajec a na strednom stupni to necháme miešať 2 minúty. Potom pridáme vajcia a už len ručným šľahačom premiešame, kým sa vajcia zapracujú. Plnku nalejeme na krustu a dáme do rúry. Čítala som, že piecť cheesecake vo vodnom kúpeli je super no zatiaľ som to neskúšala. Cheesecake pečieme 10 minút na 180 stupňoch, 15 minút na 150 stupňoch a 30 minút na 120 stupňoch. Necháme ho v pootvorenej rúre 30 minút aby nezažil teplotný šok :) Po úplnom vychladnutí rovnomerne nanesieme na cheesecake smotanu zmiešanú s medíkom. Vložíme ho do chladničky a necháme tuhnúť minimálne 6 hodín, ideálne však cez noc :) Koláčik má super konzistenciu.
0 komentárov